Tuktuk moet voet aan de grond krijgen op Walcheren

Tuktuk moet voet aan de grond krijgen op Walcheren

DOMBURG – Het is nu tijd dat tuktuks die op Walcheren rijden een vaste plek in het vervoersaanbod krijgen. De mogelijkheden om die elektrische wagentjes in te zetten moeten nu ook verder uitgebouwd  meent exploitant DAM Nederland.

,,We hebben nu twee jaar met vier grote tuktuks gereden in de kuststrook van de gemeente Veere”, vertelt Jan Markerink van DAM Nederland. ,,Het aantal ritten en het aantal passagiers stijgt. In 2015 hadden we 1940 ritjes tegen 2323 afgelopen jaar. Het aantal passagiers steeg van 6321 naar 7148. Maar we kunnen nu nog niet beginnen met de toeristische ritjes omdat opdrachtgever gemeente Veere nog niet weet wat die financieel gezien met ons wil. Veere droeg de afgelopen twee jaar 24.500 euro bij.”

Goed zichtbaar

DAM rijdt sinds eind april 2015 met tuktuks rond in de kustzone van gemeente Veere. Een project van onder meer de toeristische sector Veere, provincie Zeeland, VVV, de gemeente Veere, Orionis Walcheren en DAM Nederland. De chauffeurs die de tuktuks besturen, komen via uitkeringsinstantie  Orionis. Het is de bedoeling is dat zij zo doorstromen naar een reguliere baan.

,,We willen graag met zes tuktuks gaan rijden. Die krijgen we zeker vol. Om een regulier vervoermiddel te worden, is het ook belangrijk dat we goed zichtbaar zijn. Niet alleen in het in het seizoen maar het hele jaar door. We kunnen dan ook extra rijden. We willen ook een dienst op zetten om horecapersoneel van en naar hun werk te brengen in het seizoen.” De Veerse ondernemersmanager Dick van der Velde peilt nu de belangstelling onder de ondernemers.

Zeelandpas

Of de Zeelandpas dit jaar opnieuw gebruikt kan worden als ‘betaalmiddel’ voor de toeristische tripjes, is ook nog niet duidelijk. Van der Velde: ,,Er wordt nu gesproken over het financiële plaatje.”

 

(Bron: Provinciale Zeeuwsche Courant, 28-04-2017)